VVW Kempen

 

HOME
ACTIVITEITEN
INSCHRIJVING
FOTO'S
INFO & LINKS
CONTACT
 
 

 


Wat is Waterskiracing?


Purple Rain

De bedoeling van het waterski racen is om zo snel mogelijk een tijdspanne af te leggen op het water. Natuurlijk ben je niet alleen, samen met je tegenstanders is het de bedoeling om na een bepaalde tijd eerst over de finishlijn te komen. Soms worden er (op vlak water) snelheden behaald tot meer dan 170 km per uur.
Factoren zoals tactiek, conditie, ervaring, aantal PK’s en grootte van de boot spelen natuurlijk allemaal een rol. Maar dat wil niet zeggen dat diegene met de snelste boot wint, want de skiër mag natuurlijk niet vallen.
Hier in België skiën we meestal op het Albert kanaal en de Schelde. Buitenlandse races worden meestal op meren en op zee gehouden.
Natuurlijk zijn er vele regels waaraan de deelnemende teams zich aan moeten houden. Grove fouten bezorgen je strafpunten en kunnen je van het podium weghouden.

Een team bestaat uit 3 personen: piloot, copiloot en skiër.
De piloot is de bestuurder van de boot. Hij moet optimale prestaties uit de boot halen om de skiër een zo goed mogelijk vaarwater te kunnen geven. De piloot moet ook in elke omstandigheden goed luisteren naar zijn copiloot.
De copiloot is diegene die communiceert met de skiër, piloot en de andere deelnemers doormiddel van gebarentaal. Hij houdt de piloot en de skiër op de hoogte van alles wat rondom het team gebeurt.
De skiër probeert een zo snel mogelijk tempo aan te houden. Hij / zij gebruikt een raceski en speciale handles (wrapped up). De koordlengte varieert van 40 tot 65 meter afhankelijk van de snelheid.

De categorieën:
Eurokids A-B : skiërs tot 16 jaar. Max. 300 pk buitenboord.                                       
Juniors: 16-18 jaar.  Geen limiet                                                                           35 min + 1 ronde
Heren F3 : 18+. Max 150 pk buitenboord                                                             35 min + 1 ronde
Heren F2 : 18+. Max 300 pk buitenboord                                                             50 min + 1 ronde
Heren F1 : 18+ Geen limiet                                                                                   50 min + 1 ronde
Veteranen :  Geen limiet                                                                                       35 min + 1 ronde
Dames F3 : 18+ Max 150 pk buitenboord                                                             35 min + 1 ronde
Dames F2 : 18+ Max 300 pk buitenboord                                                             35 min+ 1 ronde
Dames F1 : 18+ Geen limiet                                                                                  35 min+ 1 ronde

Vlaggensysteem:
Aan wal
Groene vlag: Skiërs te water in startpositie.
Belgische vlag: startsignaal wanneer omlaag.
Rode vlag: afgelasting.
Gele vlaggen: gevaar!
Zwarte vlag: diskwalificatie.
Damvlag: Finishlijn.
Aan boord
Oranje vlag: skiër gevallen
Wit-blauwe vlag: Gewond persoon. Dringend rescueteam nodig!

Veiligheid
Piloot en copiloot dragen een oranje gefluorideerde helm en een oranje zwemvest.
De piloot  is verbonden met een dodemansknop (motor valt uit bij ongeval).
De skiër draagt ook een oranje helm en een speciaal skiracepak.

Boxsysteem
Wanneer een skiër valt tussen de draaiboei en de 100m-boei dan moét men de skiër aan boord nemen en buiten deze zone (box) varen. Men mag dan pas terug herstarten.  Als de skiër valt buiten deze 100 meter zone, mag die waar hij wil terug herstarten  en moet hij niet aan boord komen.

Bootsoorten
Bernico
Cyclone
Nordic
Hallet
Shiada
Force

Jury
Tijdens een wedstrijd is er steeds ook een jury. Zij hebben waarnemers overal rond het parcours en wanneer er een fout gebeurt beslissen zij of er straftijd wordt uitgedeeld of niet. Zij zijn ook diegenen die de vlaggen hanteren.

Startlijnen
Tijdens races op een kanaal kunnen er maar maximaal 5 boten naast elkaar liggen bij de start. Maar er zijn meer deelnemers dan 5. Daarom start men in meerdere rijen.  De besten vooraan , de minder besten vanachteren. Wanneer de eerste lijn vertrokken is mag na 10 of 15 seconden de tweede lijn vertrekken en zo voort. Op het einde van de race worden deze 10 of 15 seconden terug afgetrokken en kan dat soms gevolgen hebben. Het kan zijn dat je 4e wordt gefinisht en uiteindelijk als nog op het podium terecht komt. Vele teams gebruiken deze “tactiek” om hun race in te delen.

Purple Rain

Purple Rain is een waterski racing team dat uitkomt voor VVW Kempen.

Alle informatie over hun vind je op hun website
www.purplerain.be

 

VVW Kempen Massenhoven
Robert Orlentstraat 1
2240 Massenhoven
Tel: +32 (0) 473 18 31 52
Email: info@vvwkempen.be

Webdesign by Leen De Jaeger

Pics by Boothuys